FN
Klicka för denna sida på lätt svenska.
1
För ett sekel sedan var det ett stort krig. Kriget startade i Europa. Sedan spreds kriget till andra världsdelar. Vi kallar det Första Världskriget. Kriget pågick i fyra år. Miljoner människor dog. Sedan var det fred.
För 75 år sedan startade Hitler ännu ett krig. Andra Världskriget, det största krig av de alla. Även detta krig spred sig och pågick i över 6 år och sedan var det fred. (Har du en släkting som är mycket gammal? I så fall kommer din släkting kanske ihåg kriget.)
2
Nu fick det vara nog! Människorna var väldigt trötta på krig. De sa att länder ska prata med varandra istället för att kriga. Då skapades en organisation för att förebygga krig.
3
Organisationen kallas FN.
4
FN är en förkortning för Förenta Nationerna.
5
Varken du eller jag är med i FN. Bara stater (länder) kan vara medlemmar. Nästan alla världens omkring 200 länder är med.
6
Sverige är ett av medlemsländerna i FN.
7
Sverige stödjer FNs mål. Till exempel förra statsminister Reinfeldt sa (4 sept 2013):
”Vi är ett litet land med en djupt liggande tro på FN”.
Flera ledare inom FN har kommit från Sverige.
• | Jan Eliasson är för nuvarande FN:s näst högsta ledare (vice generalsekreterare). | |
• |
Dag Hammarskjöld var FN:s ledare, generalsekreterare, under 1950-talet (och början på 1960-talet). |
9
FNs mål är att lösa konflikter (bråk) mellan länder på ett fredligt sätt, att hjälpa fattiga länder och att främja mänskliga rättigheterna.
10
Kortfattat handlar det om: fred, fattigdom och rättigheter.
11
12
FN fungerar så här: Varje land utser en man eller kvinna som ambassadör. Ambassadören får åka till FNs högkvarter som ligger i New York.
13
Varje ambassadör berätta om vad dennes land tycker i olika frågor. Alla ambassadörer från de olika länderna för dialog/kommunikation med varandra. Detta är ett sätt de kan de finna lösningar på problem utan att behöva föra krig.
14
Nästan alla länder är med i FN:s generalförsamling (här: general = allmän). Varje land har en röst. Men alla länder har inte lika mycket att säga till om.
15
Det är FN:s säkerhetsråd som har rätt att agera för att bevara fred. De använder sig av förhandlingar, "fredsbevarande styrkor", sanktioner (till exempel att ingen ska köpa från ett land) och militära insatser.
16
5 länder är fasta medlemmar i Säkerhetsrådet: USA, UK, Frankrike, Ryssland och Kina.
17
De 5 länder bestämmer mest.
18
De kan, var för sig, stoppa varje FN-beslut som de inte tycker om.
19
Hur kommer det sig? FN, grundades efter Andra världskriget. Krigets vinnare var den tidens mäktigaste länder: USA, UK (=Storbritannien) och Sovjet (Ryssland). Dessa länder gav sig själva och deras allierade (vänner) Frankrike och Kina en särskild slags makt inom FN. Dessa länder har rätt att stoppa FN från att göra allt som de inte tycker om, även om alla andra länder tycker annorlunda!
20
Rätten att stoppa kallas vetorätten. ("Veto" betyder "jag förbjuder" på språket latin.)
21
Så är det än idag. Samma fem länder har vetorätt i FN. Dessa fem länder har rätt att stoppa FN (även om alla andra länder tycker annorlunda).
22
Om dessa fem inte är överens, kan inte FN göra någonting.
23
I synnerhet Sovjet/Ryssland har ofta haft svårt att komma överens med USA. Så länge detta motsättning finns, kan inte FN agera.
24
Är inte vetoländerna överens, lamslås FN. Det har hänt många gånger. Redan i FN:s barndom på 1950-talet var hade Ryssland och USA svårt att komma överens. Då var det krig i Korea. (Korea gränsar till Kina). Sovjet hjälpte Nordkorea och USA hjälpte Sydkorea. FN kunde inte stoppa Koreakriget eftersom Sovjet (Ryssland) stoppade alla förslag som kunde vara det minsta dåligt för norrsidan och USA stoppade alla förslag som kunde var de minsta dåligt för sydsidan. Vid ett tillfälle var Sovjet/Ryssland så missnöjda att deras FN-ambassadör lämnade FN-salen. Så passade USA på att få FN:s stöd för att kriga på Sydkoreas sida. Ett krig som var fruktansvärt hemskt. Sovjet gjorde aldrig om misstaget. De lämnade aldrig FN-salen igen.
25
FN-organisationer hjälper människor. Några exempel:
• WHO (World Health Organization): hälsa
• UNICEF (United Nations Children's Fund): barn
• UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization): skola mm.
26
Det är inte bara vetorätten som hindrar FN från att arbeta effektivt. Organisationen har ont om pengar men gott om hög avlönade tjänstemän som inte alltid gör sina jobb.
27
Får USA avsätta Syriens president? Nej. Varje land är "suverän", lyder inte under någon främmande makt.
28
FN får agera i ett land utan dess samtycke för att skydda mänskliga rättigheter och göra det möjligt för hjälp att nå fram. Det kallas "humanitär intervention". (Ordet intervention = ingripande.)
(Exempel: Landet Libyen ligger 300 mil söderut. År 2011 dödade landets ledare tusentals libyer för att de vill ha frihet. Då stoppade FN:s säkerhetsråd honom. Trots att varje land är suverän, får FN griper in om FN:s säkerhetsråd finner att så behövs.)
29
Mäktiga länder agerar lite som de vill, oavsett vad de har rätt att göra. Det är bl a därför FN:s regelverk är så otrolig viktig för mindre länder som Sverige.
Frågor
_________
Mer info: | · | FN:s ledare hämtas från olika håll i världen. Den nuvarande kommer från Sydkorea och heter Ban Ki-Moon. Innan var det Kofi Annan från Ghana (in Västafrika), som är gift med Nane Lagergren Annan, en svensk advokat. |
· | FN-förbundet i Sverige stödjer FN:s arbete: fn.se | |
· | Även mellan världskrigen samarbetade många länder i "Nationernas förbund" men USA:s Kongress bestämde sig att USA skulle inte vara med. NF kunde inte förhindra ännu ett världskrig. | |
· |
Konflikter där FN ingripit inkluderar: Irak 1990, Somalia 1992, Kosov 1999, Afghanistan 2001, Libyen 2011. |